Onderhoud aan een monumentaal pand

onderhoud aan een monumentaal pand

Als eigenaar van een monumentaal pand is het belangrijk om het pand goed te onderhouden om de historische waarde te behouden en de levensduur van het gebouw te verlengen. Maar waar moet u op letten bij het onderhoud van een monumentaal pand? In deze blog bespreken we een aantal belangrijke aandachtspunten.

Ken de geschiedenis van het pand

Voordat u begint met het onderhoud van een monumentaal pand is het belangrijk om de geschiedenis van het pand te kennen. Door de geschiedenis te begrijpen kunt u beter begrijpen welke onderdelen van het pand belangrijk zijn om te behouden en waarom.

Doe een bouwkundige inspectie

Het is aan te raden om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren door een expert. Zo kunt u in kaart brengen welke onderdelen van het pand extra aandacht nodig hebben. Een bouwkundige inspectie kan u helpen om toekomstige problemen te voorkomen.

Houd rekening met de specifieke kenmerken van het pand

Monumentale panden hebben vaak specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld houten balken, oude raampartijen en karakteristieke gevels. Bij het onderhoud van deze specifieke kenmerken is het belangrijk om rekening te houden met de historische waarde van het pand.

Zorg voor regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is belangrijk om de levensduur van het pand te verlengen. Door regelmatig kleine reparaties uit te voeren voorkomt u grote problemen in de toekomst. Daarnaast zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat het pand er altijd goed uitziet. Maak voor het onderhoud een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP).

Gebruik de juiste materialen

Bij het onderhoud van een monumentaal pand is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken. Het gebruik van verkeerde materialen kan leiden tot schade aan het pand. Overleg daarom altijd met een specialist welke materialen het beste gebruikt kunnen worden.

Houd rekening met de wet- en regelgeving

Het onderhoud van monumentale panden is vaak aan strikte regels gebonden. Zo moet het onderhoud vaak in overleg met de gemeente gebeuren en moeten bepaalde onderdelen van het pand in stand gehouden worden. Houd daarom altijd rekening met de wet- en regelgeving.

Overweeg om een onderhoudsplan op te stellen

Een onderhoudsplan (MJOP) kunt u helpen om het onderhoud van het pand goed te plannen en te organiseren. Door een plan op te stellen weet u welke onderdelen van het pand extra aandacht nodig hebben en hoeveel tijd en geld het onderhoud gaat kosten.

Het onderhoud van een monumentaal pand vergt dus de nodige aandacht en kennis. Door goed rekening te houden met de bovenstaande aandachtspunten kunt u ervoor zorgen dat het pand goed onderhouden wordt en de historische waarde behouden blijft.

Onderhoud voor uw monumentaal pand

Het onderhouden van een monumentaal pand vergt de nodige kennis en expertise. Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en het onderhoud te plannen op basis van de uitkomsten van deze inspecties. Daarnaast is het aan te raden om een specialist in te schakelen voor het onderhoud om zo het behoud van het pand te waarborgen. Houd er rekening mee dat het onderhoud van een monumentaal pand vaak duurder is dan het onderhoud van een niet-monumentaal pand, maar dat er wel verschillende subsidies beschikbaar zijn. Door goed onderhoud te plegen, kunt u ervoor zorgen dat het monumentale pand nog vele jaren behouden blijft voor de toekomstige generaties.

BEL OF MAIL MIJ

200+

MJOP’s opgesteld

Portfolio

Bekijk hier ons portfolio. Laat u hier inspireren door een greep uit onze uitgevoerde opdrachten, van groot tot klein.