Stichting Het Klooster in Woerden heeft planmatig onderhoud geprofessionaliseerd

De gemeente Woerden is eigenaar van het monumentale, uit 1899 stammende klooster in het centrum van Woerden. De huidige functie van Het Klooster is die van cultureel centrum. Er wordt muziekles gegeven, er vinden theatershows plaats en er wordt onder andere dansles gegeven. Huurder van het prachtige pand is Stichting Het Klooster. Het totale onderhoud dat de gemeente als eigenaar dient uit te voeren, is door de gemeente Woerden voor een periode van 5 jaar afgekocht bij een aannemer. Stichting Het Klooster heeft als huurder echter zelf ook bepaalde onderhoudstaken uit te voeren, die niet onder het gemeentelijk onderhoud vallen. Om dit onderhoud planmatig te professionaliseren maakt Stichting Het Klooster gebruik van de expertise van Gebouwonderhouden, dit op advies van de gemeente Woerden.

Een goede planning in onderhoud schept rust

Stichting Het Klooster is een maatschappelijke organisatie waar meerdere mensen betrokken zijn bij het plegen van onderhoud aan vloeren, wanden, plafonds, verlichting en interieurschilderwerk. Diverse conciërges zijn dagelijks aanwezig voor alledaagse onderhoudstaken. Om ervoor te zorgen dat deze vakmensen exact weten wat er dient te gebeuren, helpt Gebouwonderhouden hen met het verkrijgen van overzicht in de werkzaamheden. Dat schept rust, want door het ‘grotere plaatje’ helder in kaart te brengen, kunnen de conciërges nu planmatig werken, in plaats van ad hoc problemen te moeten oplossen.

Projectbegeleiding - Het Klooster Woerden

Specificaties vastgoedbeheer

  • Aantal gebouwen
  • Beheer specificatie
  • Herkenbaarheid gebouw
  • Meerjaren onderhoudsplan
  • Aantal M2 gebouw
  • Projectbegeleiding
  • 1
  • Projectbegeleiding vanuit MJOP
  • Klooster Woerden
  • Ja, periode 15 jaar
  • 3.490 m2
  • Bouwbegeleiding & Duurzaamheidsadvies

Werkzaamheden weergegeven in een heldere tijdlijn

Gebouwonderhouden is gestart met het opstellen van een Meerjaren Onderhoudsplan. Daarvoor werden eerst alle onderdelen waar Stichting Het Klooster zelf verantwoordelijk voor is geïnventariseerd. Deze zijn getoetst aan de geldende NEN 2767 standaard, vervolgens is het Meerjaren Onderhoudsplan geschreven, voorzien van een duidelijke tijdlijn waarop alle onderhoudswerkzaamheden staan aangegeven. Stichting Het Klooster kon vervolgens de werkzaamheden budgetteren. Naast het opstellen van het Meerjaren Onderhoudsplan, bemiddelt Gebouwonderhouden ook bij de uitvoeringswerkzaamheden.

Het Meerjaren Onderhoudsplan voor Stichting Het Klooster is opgesteld voor een periode van 10 jaar. Elk jaar wordt dit plan geëvalueerd en getoetst aan de actuele situatie, waar nodig worden er aanpassingen gedaan. Er is dus sprake van een jaarlijkse ‘finetuning’ van het onderhoudsplan, de wijzigingen worden elk jaar opgenomen in het nieuwe jaarplan.

Een historisch gebouw met een groot maatschappelijk nut

Ook voor Gebouwonderhouden is Het Klooster een bijzondere locatie, aangezien het maatschappelijke karakter altijd wel ergens raakvlakken heeft met de activiteiten van één van de medewerkers van Gebouwonderhouden. Het klooster is een zeer markante verschijning, met een rijke historie. Het feit dat het monument nu in dienst staat van de lokale bevolking en dus in feite is ‘teruggegeven’ aan het publiek, maakt het mogen maken van het Meerjaren Onderhoudsplan tot een unieke opdracht. Door de goede relatie tussen Gebouwonderhouden, de gemeente Woerden en Stichting Het Klooster is er sprake van een zeer prettige en vloeiende samenwerking.

Rick de Langen

Rick de Langen

Adviseur

Bel mij voor vrijblijvend advies.
085-0704740

BEL OF MAIL MIJ

PARTNERS


PARTNERS

Everywhere4U

Van Franciscaner klooster tot cultureel centrum

Het klooster is in 1899 gebouwd naar een ontwerp van architect J.H. Tonnaer uit Delft. Opdrachtgever was de Franciscanenorde. Op de begane grond bevonden zich een gastenkwartier, refter, keuken, bibliotheek, sacristie, kapittelzaal en een bergruimte. Via de recreatiezaal kon men in de kerk komen. Op de eerste verdieping was het dormitorium gevestigd met zesentwintig slaapruimtes, een kapel en ziekenboeg. Op de zolderverdieping waren nog eens zestien slaapruimtes aanwezig voor Lekenbroeders, verder een naaiatelier en opslag voor pijen voor reizende paters. Vanaf 1920 was in het klooster het centrum voor missiewerk van de Franciscanenorde gevestigd. Leegloop van de Franciscanenorde leidde in 1978 tot de verkoop van het kloostergebouw aan de gemeente Woerden, waarna het de functie kreeg van streekmuziekschool. Vandaag de dag is in het gebouw het theater en het centrum voor kunsteducatie gevestigd. De hoofdstructuur van het gebouw is grotendeels behouden.


IK BEN BENIEUWD WAARBIJ IK U ZOU KUNNEN ONDERSTEUNEN?

RICK DE LANGEN  |  GEBOUWONDERHOUDEN ADVISEUR

CONTACT