Buitenplaats in Driebergen wordt vernieuwd met projectbegeleiding door Gebouwonderhouden

In Driebergen bevindt zich op een idyllische plek een mooie buitenplaats, op het terrein staan vier gebouwen, waarvan er één de monumentenstatus heeft. Een klein landgoed, dat onderdak biedt aan circa 13 Christelijke organisaties. Hoofdstraat 51-53 is in handen van de Stichting SDG Beukenhorst, die als doelstelling heeft om de buitenplaats in stand te houden en huurders zo goed mogelijk te faciliteren. Omdat de panden op het terrein aan vernieuwing toe waren en er een nieuw exploitatiemodel wordt uitgerold, heeft Stichting SDG Beukenhorst de opdracht gegeven aan Gebouwonderhouden om het hele project te begeleiden

Nummer 55 als eerste opnieuw ingericht

Om ruimte voor verbouwing te scheppen, heeft Gebouwonderhouden er eerst voor gezorgd dat nummer 55, een monument, werd her ontwikkeld en opnieuw werd ingericht als verzamellocatie voor de diverse organisaties die huren op het terrein. Door 6 organisaties hier naartoe te verhuizen, kon nummer 53 -tevens met monumenten status- vrijgemaakt worden om te verbouwen. Wanneer nummer 53 gereed is, dan kunnen de organisaties die gevestigd zijn op de nummers 51 en 51a verhuizen naar nummer 53. Zowel nummer 51 als 51a staan op de nominatie op gesloopt te worden, op de betreffende plaatsen wordt her ontwikkelde nieuwbouw gepleegd.

Beukenhorst

Specificaties projectbegeleiding

  • Aantal gebouwen
  • Herkenbaarheid
  • Aantal onderhoudsplannen
  • Bouwbegeleiding
  • Vastgoedbeheer


  • Totaal BVO
  • 4
  • Landgoed
  • 2x looptijd 15 jaar
  • Aanemersselectie
    Bouwteamconstructie
  • Technisch beheer
    Commercieel beheer
    Administratief beheer
  • 2.250m2

Soms is nieuw bouwen goedkoper dan renoveren

De reden dat de gebouwen 51 en 51a gesloopt worden, is omdat aangetoond is dat slopen en nieuwbouwen goedkoper is dan renoveren. Tevens voldeed de layout van beide gebouwen niet meer aan de vraag. De gebouwen met nr. 53 en nr. 55 hebben in de nieuwe opzet een kantoorfunctie, op de plek waar 51 en 51a hebben gestaan worden twee woningen gerealiseerd. Het plan is om daar mensen te laten wonen, geheel in lijn met de vorm van zorg die de organisatie biedt. Gebouwonderhouden lost daarmee een lokaal probleem op, aangezien de gemeente liever twee traditionele woningen op het landgoed ziet.

Intensieve begeleiding van het herontwikkelingstraject

Ten aanzien van de herontwikkeling van nr. 55 heeft Gebouwonderhouden in opdracht van de stichting de wensen van de huurders in kaart gebracht. Naast diverse kantoren, werd er gevraagd om een spreekkamer voor gezamenlijk gebruik. Om dat te kunnen realiseren moest Gebouwonderhouden slim met de aanwezige ruimte omgaan. Er werd bepaald welke huurder op welke plek gestationeerd moest worden en waar de bespreekruimte en de algemene voorzieningen moesten komen. Vanuit dit schetsontwerp is een bouwontwerp gemaakt, uiteraard rekening houdend met de monumentale status van het pand. De nieuwe indeling mag toekomstbestendig genoemd worden. Gebouwonderhouden heeft tevens gekeken naar een stuk verduurzaming en heeft alle energetica verwerkt in het plan. Op de lijst van te nemen maatregelen staat onder andere het aanbrengen van een balansventilatie.

Met de afronding van de verbouwing van nr. 55 in november 2021, heeft Gebouwonderhouden meteen een Meerjaren Onderhoudsplan opgesteld voor het pand. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd over het begeleiden en uitvoeren van onderhoudsjaarplannen.

 

PARTNERS


PARTNERS

Everywhere4U
Jos van Dam

Jos van Dam

Projectmanager

Bel mij voor vrijblijvend advies.
085-0704740

BEL OF MAIL MIJ


IK BEN BENIEUWD WAARBIJ IK U ZOU KUNNEN ONDERSTEUNEN?

RICK DE LANGEN  |  GEBOUWONDERHOUDEN ADVISEUR

CONTACT

Van stallen en schuren naar kantoren en woningen huren

Nr. 55 was vroeger een hoofd woongebouw, met daaromheen stallen en schuren. Het beheerdersgezin woonde in het souterrain van het hoofdgebouw, met boven hen de rijke eigenaar. Nadat officieel deze woonfase voorbij was, kreeg het gebouw en haar bijgebouwen de functie van kantoren en namen de Christelijke organisaties er hun intrek.