Kasteel Woerden laat technische uitdagingen over aan specialist

Een bedrijfsruimte huren in een kasteel dat dateert uit 1400… wie krijgt daar geen warme gevoelens bij? In Kasteel Woerden kan het. Emotioneel gezien is zo’n plek zeer aantrekkelijk, echter rationeel gezien brengt een pand uit 1400 enorme uitdagingen met zich mee. Het gebouw is monumentaal beschermd en de bouwmethodiek in 1400 lijkt op geen enkele manier op die van vandaag. Dat betekent dat huurders die verwachtingen hebben over functionaliteiten die vandaag als normaal beschouwd worden, hun verwachting moeten bijstellen. Toch wordt er aanspraak gemaakt op basisvoorzieningen die goed moeten functioneren. De verhuurder, een stichting die het pand jaren geleden voor een symbolisch bedrag kocht, koos ervoor om Gebouwonderhouden als intermediair in te schakelen. Niet alleen vanwege de expertise in gebouw onderhoud en beheer, maar ook vanwege de ‘roots’ die Gebouwonderhouden in het fameuze kasteel heeft liggen.

Kasteel Woerden

Specificaties vastgoedbeheer partner

 • Aantal gebouwen
 • Beheer specificatie
 • Bouwjaar
 • Monumentstatus
 • Herkenbaar gebouw
 • Meerjaren onderhoudsplan
 • 1
 • Technisch beheer
 • Omstreeks 1400
 • Ja
 • Beeldbepalend voor Woerden
 • Ja, periode 15 jaar

Al vanaf de restauratie betrokken

De stichting die het kasteel voor een symbolisch bedrag overkocht van de gemeente, deed dit met de belofte om Kasteel Woerden terug te geven aan de inwoners. Een verplichte restauratie van het monumentale erfgoed was ‘part of the deal’. Compagnon bij Gebouwonderhouden, Jos van Dam, werkte destijds bij het aannemersbedrijf dat tekende voor de restauratie. Als geen ander is hij bekend met de uitdagingen die het kasteel met zich meebrengt. Een van de bestuursleden van de stichting was voorheen directeur bij het voornoemde aannemersbedrijf. Toen de stichting voldoende huurders had gevonden en deze hun intrek hadden genomen, bleek in de praktijk dat een pand uit 1400 niet op elk vlak geschikt is voor de functies die je vandaag mag verwachten. De lijn tussen de stichting en Gebouwonderhouden bestond al vanuit de restauratiefase, dus lag het voor de hand dat Gebouwonderhouden de aangewezen partij werd om als intermediair op te treden namens de stichting.

Functie als spreekbuis

Gebouwonderhouden treedt op als spreekbuis voor zowel de stichting -de verhurende partij- als voor de huurdersbelangenvereniging. Dat doet Gebouwonderhouden als onpartijdig intermediair, waarbij er toegezien wordt op een goede verdeling en functionaliteit van gedeelde zaken, zoals bijvoorbeeld de gas- en elektravoorzieningen (allen met tussenmeters) en de luchtbehandelingsinstallatie. Waar in het verleden weleens onenigheid ontstond door verwachtingen versus aanbod, daar wordt er nu helderheid en rust geboden, met voor zowel huurder als verhuurder de zekerheid dat er bemiddeld wordt door een partij die het kasteel tot in detail kent. Gebouwonderhouden weet wat de tekortkomingen zijn, maar denkt ook succesvol mee in oplossingen.

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden

Zo luidt het spreekwoord. In zekere zin geldt dat voor iedereen die zijn intrek neemt in een monumentaal pand, waar wet- en regelgeving soms moderne oplossingen in de weg staan. De kunst is echter om de ‘pijn’ te verzachten door een diepgaande kennis over het pand te combineren met de expertise die er is omtrent hedendaagse techniek en technologie. Zo combineert Gebouwonderhouden het beste van twee werelden: enerzijds de grandeur van kunnen werken vanuit een heus kasteel, anderzijds het bieden van technisch beheer en het bieden van aanvaardbare oplossingen voor storingen en meldingen aan technische installaties, binnen de grenzen van wet- en regelgeving voor monumenten.

Een robuust onderkomen, toen en nu

De eerste geschiedkundige vermelding van Kasteel Woerden dateert uit 1415 en is te vinden op een bouwtekening voor het kasteel. Aan de hand hiervan wordt door historici aangenomen dat de bouw rond 1410 is gestart. Het kasteel heeft eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Woerden. Het kasteel is gebruikt als woning voor belangrijke Woerdenaren en heeft in haar historie ook dienstgedaan als militair ziekenhuis. Rentmeester Heynric Hermans geldt als de eerste bewoner van het kasteel. Hij was kastelein en vertegenwoordigde de Brabantse hertog Jan Van Beieren, bouwheer van het kasteel te Woerden. Toen al deed het kasteel dienst als veilig onderkomen voor de gasten van de hertog. Aan het einde van de 15e eeuw werd het gebruikt als ambtswoning van de Baljuw van het Land van Woerden. Deze functie behield het kasteel tot het einde van de 18e eeuw. In de 19e eeuw werd het kasteel tijdelijk ingezet als gevangenis voor mannen en later voor vrouwen. Daarna fungeerde het als centraal magazijn voor legergoederen, een functie die het kasteel tot begin jaren ’80 van de vorige eeuw behield. Vandaag de dag staat kasteel woerden bekend als evenementenlocatie en biedt het pand onderkomen aan diverse bedrijven.

Rick de Langen

Rick de Langen

Adviseur

Bel mij voor vrijblijvend advies.
085-0704740

BEL OF MAIL MIJ


IK BEN BENIEUWD WAARBIJ IK U ZOU KUNNEN ONDERSTEUNEN?

RICK DE LANGEN  |  GEBOUWONDERHOUDEN ADVISEUR

CONTACT