Alles wat je moet weten over planmatig onderhoud bij gebouwen

Alles wat je moet weten over planmatig onderhoud bij gebouwen

Als je denkt aan onderhoud, zijn er verschillende manieren om dit te benaderen. Eén daarvan is planmatig onderhoud, en dat is het onderwerp van onze blog vandaag.

Wat is Planmatig Onderhoud?

Stel je voor dat je een reis plant. Je kijkt naar het weer, boekt hotels, en plant je activiteiten. Je gaat niet zomaar op pad en kijkt wel wat er gebeurt, toch? Planmatig onderhoud is hetzelfde: je plant vooraf welke onderhoudstaken wanneer uitgevoerd moeten worden. Het is een mix van preventief en correctief onderhoud, gebaseerd op een doordachte planning.

Wat valt onder planmatig onderhoud?

Planmatig onderhoud is niet zomaar een paar klusjes hier en daar. Het is een uitgedacht plan met allerlei soorten taken die op bepaalde tijdstippen moeten worden uitgevoerd. Hier zijn enkele kernpunten:

  • Schilderwerk: Om de zoveel tijd, laten we zeggen elke vijf jaar, moet er een likje verf op de muren om alles er fris en onderhouden uit te laten zien, maar het belangrijkste is natuurlijk om te zorgen voor een goede bescherming.
  • Dakinspecties: Niemand houdt van lekken. Daarom zijn er bijvoorbeeld twee geplande dakinspecties per jaar om problemen voor te zijn.
  • Liftonderhoud: De lift is een cruciaal onderdeel van een gebouw, zeker als het om meerdere verdiepingen gaat. Daarom is het verstandig om deze elk kwartaal grondig te inspecteren en waar nodig te repareren.

Planmatig Onderhoud in de Praktijk

Een planning op papier is één ding, maar hoe ziet dit er nu eigenlijk uit in de echte wereld?

  • Airconditioning Units: Voordat de hittegolf begint, worden alle airconditioningunits grondig nagekeken. We willen immers niet smelten in de zomer, toch?
  • Beveiligingssystemen: In deze tijd kun je niet genoeg aandacht besteden aan veiligheid. Daarom worden de beveiligingssystemen jaarlijks geüpdatet en getest.

Onderhoudsvormen Vergelijken

Nu we planmatig onderhoud hebben uitgeplozen, hoe verhoudt dit zich tot andere vormen van onderhoud?

  • Correctief onderhoud: Dit is je ‘snelle fix’ voor als dingen onverhoopt misgaan.
  • Preventief onderhoud: Dit is als het regelmatig controleren van je bandenspanning, zodat je minder kans hebt op een lekke band.
  • Predictief onderhoud: Stel je een slimme band voor die je vertelt wanneer hij waarschijnlijk lek zal gaan. Dat is het idee achter predictief onderhoud.
  • Cosmetisch onderhoud: Dit gaat vooral om het mooi maken en mooi houden van dingen. Functioneel? Misschien niet direct, maar het draagt wel bij aan de beleving.
  • Noodonderhoud: Als het alarm afgaat, is dit het type onderhoud dat als een superheld te hulp schiet.

BEL OF MAIL MIJ

200+

MJOP’s opgesteld

Portfolio

Bekijk hier ons portfolio. Laat u hier inspireren door een greep uit onze uitgevoerde opdrachten, van groot tot klein.