Zorg en maatschappij samengebracht in Hoeve Sterkwijk

Soms wil je als mens even op adem komen, weg uit de omgeving waarin je dagelijks geconfronteerd wordt met een last op je schouders. Dan is het fijn om even in ‘retraite’ te kunnen gaan. Hoeve Sterkwijk in de regio Werkhoven biedt mensen die dat nodig hebben de kans om tot zichzelf te komen. Een initiatief waaraan Gebouwonderhouden actief heeft meegeholpen, met als basis een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid. Waar Gebouwonderhouden verbinding sowieso hoog in het vaandel heeft staan, daar is er bij Hoeve Sterkwijk sprake van verbinding op persoonlijk niveau. Medewerkers van Gebouwonderhoud.nl waren betrokken bij de totstandkoming van het zorgconcept vanaf de eerste plannen van de eigenaren.

Het Leger des Heils als schakel

Toen Hoeve Sterkwijk op het punt stond om gekocht te worden door mensen die op het zakelijke vlak de nodige successen hadden geboekt, besloten de nieuwe eigenaren om iets terug te doen voor de maatschappij. Zo ontstond bij hen het plan om naast een eigen woonruimte, in de hoeve ruimte beschikbaar te maken voor een stuk zorg. Het idee: een ‘retraite’ voor mensen die onder zware geestelijke lasten gebukt gaan. Een respijthuis waar men ongestoord tot zichzelf kan komen, met daaromheen de nodige professionele zorg. Aangezien de potentiële eigenaren niet precies wisten welke wegen bewandeld moesten worden, namen zij contact op met het Leger des Heils. Daar wist men raad met deze vraag en zo werd hen geadviseerd om Jos van Dam, medewerker bij Gebouwonderhouden, te contacteren. Van Dam hoorde het verhaal aan en had er vanuit zijn expertise op dit vlak alle vertrouwen in het project geheel naar wens vanuit Gebouwonderhouden te kunnen begeleiden.

Bouwbegeleiding - Hoeve Sterkwijk

Specificaties projectbegeleiding

 • Aantal gebouwen
 • Beheer specificatie
 • Bijzonder kenmerk
 • Duurzaamheidscomponenten
 • Duurzaamheidscomponenten
 • Oplevering
 • 5
 • Bouwbegeleiding van concept tot uitvoering
 • Monumentstatus
 • WKO-installatie
 • Led-verlichting
 • Eind 2024

Volledige begeleiding van aankoop, vergunningsaanvragen tot en met uitrollen concept

Gebouwonderhouden heeft het hele aankooptraject begeleid en de benodigde gesprekken met de gemeente gevoerd over de mogelijkheden en beperkingen die het monumentale object met zich meebrengt. Toen dat eenmaal helder was, heeft Gebouwonderhouden acht architecten benaderd met een uitvraag, om daarna tot een shortlist van vier architecten te komen. Met deze vier architecten werd de verdieping opgezocht, om zo uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken. Uitgangspunten: de gekozen architect moet 100% passen bij de klant en bewezen geschikt worden geacht om het werk te kunnen maken. Gebouwonderhouden is betrokken bij het ontwerpproces, de planvorming en de termijnplanning. De ontwerpfase start eind 2022 en duurt tot in het tweede kwartaal van 2023, de verbouwing staat gepland voor eind 2023, met een bouwperiode die op ongeveer een jaar wordt ingeschat.

Hier draait alles om de mens

Vanuit een stuk persoonlijke betrokkenheid zet Gebouwonderhouden haar beste beentje voor in de projectbegeleiding van dit mooie initiatief. Zoals Jos van Dam aangeeft: “Hier draait het niet om geld, maar om mensen”. De eigenaren van Hoeve Sterkwijk weten zich in ieder geval verzekerd van deskundig advies en hulp bij het realiseren van hun project. In totaal gaat het om 5 objecten op het perceel, met een totaalwaarde van tussen de 5 en 6 miljoen euro. Allereerst is er de hoeve zelf, daarnaast een boerderij met voorhuis en deel, verder een zomerhuis, een schaapskooi en een kapschuur. De voorgenomen verbouwingen staan in dienst van wonen en zorg verlenen en zullen volgens de geldende normen en eisen worden uitgevoerd. In het kader van duurzaamheid heeft Gebouwonderhouden in het plan een WKO-installatie (warmte-koude opslag) opgenomen. Er worden zoveel mogelijk duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd als er passen binnen de eisen voor restauratie van monumentale gebouwen. Dat zorgt ervoor dat alles maatwerk is, één van de vele specialiteiten van Gebouwonderhouden. Voor de betrokken medewerkers van Gebouwonderhouden is dit project uniek, vanwege het monumentale karakter en de maatschappelijke functie die Hoeve Sterkwijk zal krijgen. Het terrein is NSW-landgoed en open voor publiek.

PARTNERS


PARTNERS

Everywhere4U

Een rijke historie

Bron: Henk Reinders, omschrijving door hem opgesteld op 18-9-1986. https://bit.ly/3STx38M

“Als we de boerderij bekijken, dan zien we het prototype van de Krommerijnse boerderij: een half verdiepte maaskelder opgetrokken uit kloostermoppen met een jongere boerderij eromheen. De geschiedenis van dit soort boerderijen is overbekend. Ze stammen aanvankelijk uit de 15e eeuw, toen vele houten boerderijen vervangen werden door bakstenen. De muren waren geheel opgetrokken uit kloostermoppen, de spanten van geïmporteerd eikenhout en de dakbedekking was riet. In 1672, het rampjaar toen de Fransen de rivieren overtrokken en het beleg voor Utrecht sloegen, werd het hele gebied leeggeplunderd. De meeste boerderijen brandden af en werden korte tijd later herbouwd. De vroegste herbouw valt op 1674 te dateren, de meeste vallen omstreeks 1680, maar een enkele is halve eeuw later nog niet herbouwd. Omdat het enige dat geen overwegende schade had opgelopen, de verdiepte kaaskelder met stenen gewelf was, bleef deze meestal staan. Bijna altijd werd de boerderij vergroot om deze aan te passen aan de verbeterde landbouwmethoden met daarbij horende gestegen opbrengsten. Vooral het aantal koeien schijnt van gemiddeld acht op gemiddeld zestien te zijn gebracht. Als fundering werden de oude kloostermoppen van de vroegere muren gebruikt. Onder nagenoeg alle oude boerderijen worden deze aangetroffen. Ze kunnen meestal op de 15e eeuw worden gedateerd. Daarna werd de boerderij opnieuw opgetrokken met de bakstenen zoals die toen populair waren. Bij het uiterlijk zijn barokke invloeden merkbaar. Er is bij de herbouw goed gelet op symmetrie en verhoudingen. Het woonhuis is meestal vrij groot. Het dak is riet gedekt en meestal afgewolfd aan de zijde van het woonhuis, dit spaarde stenen. Tussen het woongedeelte en het achterhuis staat een zware brandmuur die het woongedeelte tegen brand door hooibroei in het achterhuis moest beschermen. In het achterhuis is meestal ruimte voor ongeveer 24-30 beesten. Meestal volwassen koeien, wat pinken, vaarzen en acht paarden. Ook de boerderij Sterkwijk is van dit type. De boerderij is ongetwijfeld rond 1860 herbouwd, omdat hij volledig aan bovenstaande omschrijving voldoet. Door het verloren gaan van bijna alle Werkhovens archiefmateriaal is dit niet meer na te gaan.”

Jos van Dam

Jos van Dam

Projectmanager

Bel mij voor vrijblijvend advies.
085-0704740

BEL OF MAIL MIJ


IK BEN BENIEUWD WAARBIJ IK U ZOU KUNNEN ONDERSTEUNEN?

RICK DE LANGEN  |  GEBOUWONDERHOUDEN ADVISEUR

CONTACT